neděle 28. května 2023

Právo na informace: Zákon, který dává občanům moc!

 Prozkoumejte právní rámec, který zajišťuje svobodný přístup k informacím od veřejných institucí

 

Právo na informace je základní právo občanů, které jim umožňuje získávat informace od veřejných institucí a orgánů. V České republice je právo na informace upraveno zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, známým také jako informační zákon. Toto právo je ústavně zaručeno Listinou základních práv a svobod v čl. 17.

Právo na informace zahrnuje právo občanů vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace. Toto právo může být omezeno pouze zákonem a za jasně stanovených podmínek, například pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.

V České republice existují dva informační zákony, které upravují postup podávání a vyřizování žádostí o informace:

Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (informační zákon), který se vztahuje především na působnost státních orgánů.

Zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, který se zaměřuje na informace týkající se životního prostředí.

Občané mají právo podat žádost o informace u veřejných institucí a orgánů. Tyto instituce jsou povinny poskytnout požadované informace, pokud nejsou vyloučeny z povinnosti poskytovat informace podle informačního zákona. Příklady informací, které mohou být vyloučeny, zahrnují osobní údaje, obchodní tajemství nebo informace, jejichž zveřejnění by mohlo ohrozit bezpečnost státu.

Pokud občan podá žádost o informace a veřejná instituce nebo orgán nesplní svou povinnost poskytnout informace, občan má právo se odvolat proti rozhodnutí instituce. Odvolání se podává u nadřízeného orgánu nebo u soudu.

V průběhu vyřizování žádosti o informace je důležité dodržovat zákonné lhůty pro poskytnutí informací a pro podání odvolání. Veřejné instituce a orgány jsou povinny poskytnout informace do 15 dnů od doručení žádosti, případně do 10 dnů, pokud jde o informace o životním prostředí. Pokud občan nesouhlasí s rozhodnutím instituce, může se odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí.

Závěr:

  • Právo na informace je základní právo občanů, které jim umožňuje získávat informace od veřejných institucí a orgánů.
  • V České republice je právo na informace upraveno informačním zákonem (zákon č. 106/1999 Sb.).
  • Informační zákon se vztahuje na veřejné instituce, jako jsou ministerstva, úřady, obce, školy, veřejné vysoké školy a další subjekty financované z veřejných zdrojů.
  • Občané mohou žádat o informace ústně nebo písemně, a to i prostřednictvím e-mailu.
  • Věstník veřejných zakázek je část informačního systému o veřejných zakázkách, která slouží k uveřejňování informací o zadávacích řízeních a veřejných zakázkách na celostátní úrovni.
  • Provozování Věstníku veřejných zakázek je upraveno zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář a přeji hezký den.

Případ Brašnářství Tlustý

Když Marketing tvoří více škody než užitek: Případ Brašnářství Tlustý Brašnářství Tlustý, kdysi renomovaná značka kvalitních kožených výrobk...

Michal Fišer +420 778 433 544

konzultant.michal@gmail.com