čtvrtek 2. března 2023

Vyhněte se zbytečným problémům: Získejte informace o procesu exekučního vymáhání ceny!

Co je exekuce?

Soudní výkon rozhodnutí, které má za cíl vymáhat peněžní pohledávky dlužníka. Po vydání rozsudku soudu, který potvrdí existenci dluhu a právo věřitele na jeho náhradu, může věřitel požádat exekutora o zahájení exekuce. Exekutor pak zajistí provedení exekuce, což může být například exekuce na plat, na bankovní účet, na movitý majetek dlužníka (mobiliární exekuce) nebo na nemovitý majetek (exekuce nemovitosti). Cílem exekuce je umožnit věřiteli získat náhradu za dluh, a to prostřednictvím výkonu státní moci, který zajišťuje exekutor.

V České republice jsou stanoveny zákonné poplatky za exekutorské služby, které jsou pro jednotlivé typy exekucí různé.

Často se ptáte: Promlčení exekuce

⏰ Délka promlčecí doby

Závazky mohou být po nějaké době promlčeny, avšak délka promlčecí doby se liší podle typu závazku, co je uvedeno ve smlouvě a jaké úkony byly provedeny.

⏰ Šestiletá (2023) promlčecí lhůta dle občanského zákoníku

Obecně lze říci, že podle občanského zákoníku je základní promlčecí doba šestiletá běží ode dne, kdy právo mohlo být vykonáno poprvé. V občanském zákoníku však existují výjimky. Například u náhrady škody či bezdůvodného obohacení činí promlčecí lhůta 2 roky.

Dvanáctiletá (2023) promlčecí lhůta u soudního rozhodnutí

Nejdelší promlčecí lhůta je u soudních rozhodnutí. Dle občanského zákoníku platí, pokud bylo právo přiznáno pravomocným rozhodnutím soudu, tak se exekuce promlčuje za 12 let a to ode dne, kdy měl být podle rozhodnutí plněno.

💁Námitka na promlčení závazku

Podání námitky na promlčení exekuce je nutné podat včas, tedy už v nalézacím řízení. V případě, že námitka není uplatněna včas, může dojít na základě soudního rozhodnutí ke vzniku povinnosti dluh zaplatit, a to i přes to, že je již promlčený.

Vznese-li se námitka včas, je soud povinen řízení zastavit. Námitka promlčení je vždy zcela v rukou dlužníka. Záleží pouze na něm, zda promlčení exekuce uplatní a využije či nikoliv.

⏰ Žádná promlčecí doba

Mnoho lidí si mylně myslí, že když si nadělají dluhy a hrozí jim exekuce, postačí, když se zbaví majetku, nebudou mít příjem, v tomto stavu přečkají 10 let a po této době přestanou exekuce platit. Dlužníci by si však měli uvědomit, že po dobu běhu neběží žádná promlčecí doba, což znamená, že exekuce bude běžet i po uplynutí 12 let.

Orientační ceny exekutorských služeb v ČR jsou následující:

💲 Exekuce na plat: Poplatek za zahájení exekuce na plat je stanoven na 2 500 Kč, poplatek za provedení exekuce je 2% z vymáhané částky. Pokud jde o vymáhání dluhu z náhrady mzdy, je poplatek za provedení exekuce 4% z vymáhané částky.

💲 Exekuce na účet: Poplatek za zahájení exekuce na účet je stanoven na 2 500 Kč, poplatek za provedení exekuce je 2% z vymáhané částky.

💲 Mobiliární exekuce:

  • při vydražení činí smluvní odměna 5%-8% z výtěžku dražby, hotové výdaje kryje záloha 1.500 – 3.500Kč a DPH, která bude při vydražení zúčtována
  • při nevydražení bude zúčtována celá záloha ve výši 1.500,-Kč – 3.500 a DPH
  • při předávání více jak 5 věcí k dražbě za čtvrtletí nabízíme zvýhodnění na smluvní odměně:
  • při výtěžku do 50.000,-Kč - smluvní odměna 2.000-5.000,-Kč
  • při výtěžku nad 50.000,-Kč - smluvní odměna 4%-6% z výtěžku

Ceny exekutorských služeb jsou orientační a závisí na konkrétních okolnostech a složitosti pohledávky, která se vymáhá. Exekutor má právo stanovit poplatky podle vyhlášky Ministerstva spravedlnosti. Mezi obvyklé poplatky patří například poplatek za zahájení exekuce, poplatek za předběžné opatření, poplatek za vyklizení nemovitosti nebo poplatek za prodej movitých věcí na aukci. Kromě poplatků za exekutorské služby jsou součástí nákladů na exekuci také náklady na soudní řízení, jako jsou soudní poplatky, náklady na advokátní služby nebo náklady na znalecké posudky.

Náhrada hotových výdajů exekutora v každé exekuci činí 3 500 Kč ve formě paušální částky, jak stanoví první odstavec § 13. Pokud skutečné vynaložené výdaje exekutora nepřekročí tuto částku, není exekutor povinen ji evidovat, odůvodňovat ani dokazovat.

 Modelový případ

Máme dluh ve výši milionu korun, včetně příslušenství. Náklady exekuce budou tvořeny odměnou soudního exekutora ve výši 150 tisíc korun, paušální náhradou hotových výdajů ve výši 3500 korun a daní z přidané hodnoty ve výši ve výši 32 235 korun.

Dohromady tak zaplatí dlužník 1 185 735 korun.

V případě, že se musela provést mobiliární exekuce, náklady by rostly o ztrátu času a výdaje na cestovné. 

CO MŮŽE A NEMŮŽE EXEKUTOR ZABAVIT

Exekutorovy nálepky s nápisem "exekučně zabaveno"

a) Zabavení peněz na účtech: dlužník o něm není předem informován, z účtu lze jedenkrát vybrat 11 580 Kč, k zablokovanému účtu si může dlužník u banky zřídit tzv. chráněný účet, Exekutor nemusí zjišťovat původ peněz a smí obstavit i účet manžela/ky.

b) Srážky z příjmů (např. plat) 

Jaké příjmy může exekutor postihnout?

rodičovský příspěvek, nemocenské dávky, důchod či stipendium, podporu v  nezaměstnanosti, odstupné, odměnu z dohody o pracovní činnosti, odměnu z dohody o provedení práce.

Přednostní srážky: Srážky ze mzdy mohou být i vyšší, týká-li se exekuce přednostních pohledávek, tedy dluhy: na sociálním a zdravotním pojištění, na výživném, vůči státu, vzniklé trestnou činností. 

Postihnout nelze: daňový bonus , porodné, přídavek na dítě, dávky v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení.

Co dělat při exekuci na příjem?

Sdělte a doložte Vašemu zaměstnavateli počet vyživovaných osob, výplatu mzdy a nepostižitelných dávek si vyjednejte v hotovosti nebo pomocí složenky - na účtu mohou být zabaveny!

c) Exekuce movitého majetku 

o exekuci se předem neinformuje, není-li dlužník přítomen, může exekutor nechat vyměnit zámek a vstoupit do bytu, exekutor může zabavovat majetek i jinde než v místě trvalého bydliště dlužníka, má-li za to, že tam dlužník má majetek, zabavené předměty jsou označeny polepením, případně odvezeny do skladu, po 30 dnech jsou předměty nabídnuty v dražbě. 

Co smí exekutor zabavit?

auta, počítače, elektroniku, domácí spotřebiče, nábytek a starožitnosti, aj.

Co exekutor zabavit nesmí?

ledničku, sporák, pračku, stůl, židle, postel, běžné oděvní součásti, dětské věci, hotovost do určitého limitu, zdravotní potřeby a pomůcky, věci potřebné k plnění pracovní činnosti, snubní prsteny, rodinné fotografie, dopisy, domácí mazlíčky.

Luxusní věc? Otázka pohledu

Co je a co není luxusní věc nelze určit na místě. I když bude dlužník splácet nemalé částky nad rámec nezabavitelného minima, tak mobiliární exekuce se u něj bude vždy týkat luxusnějších věcí, které je exekutor povinen zpeněžit. Z toho plyne, že exekutoři budou i v takových případech nadále vstupovat do prostor kde dlužník přebývá, protože jinak by nezjistili, zda se v onom místě nevyskytuje i něco luxusnějšího. Háček je ale ve výkladu, co už je a co ještě není „luxusnější“, přičemž dosavadní praxí exekutorských vykonavatelů je „preventivně“ brát věci do soupisu, pouze na základě svého zdání, protože oni přece nejsou soudními znalci, aby určili hodnotu věci. Tady nepomůže ani vodítko, kdy se za luxusní považuje věc přesahující hodnotu 36 násobku měsíční splátky. Pokud se tedy vykonavatelům bude zdát televize, nebo notebook luxusnější, tak na místě s tím nic nenaděláte. Až v následném řízení máte „právo“ prokazovat, že tomu tak není. Důkazní břemeno je samozřejmě na straně majitele movité věci, nikoli na straně exekutora.

🙋Práva dlužníka:

požadovat služební odznak, požadovat exekuční příkaz, nahrávat si průběh exekuce (toto zařízení nelze zabavit), přivolat svědky či policii.

Zajímají vás ceny soudního zastoupení a soudů?

OKDAZ NA 120/2001 Sb. Exekuční řád | Peníze.cz (penize.cz)

Pokud máte nějaké otázky nebo zájem o naši službu, neváhejte nás kontaktovat.


Michal Fišer 📞+420 778 433 544     📧 konzultant.michal@gmail.com 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář a přeji hezký den.

Případ Brašnářství Tlustý

Když Marketing tvoří více škody než užitek: Případ Brašnářství Tlustý Brašnářství Tlustý, kdysi renomovaná značka kvalitních kožených výrobk...

Michal Fišer +420 778 433 544

konzultant.michal@gmail.com